K= Üre klirensi t= Diyaliz süresi V= Üre dağılım hacmi (kadınlarda 0,55 , erkeklerde 0,65 x İdeal Vücut Ağırlığı)
+ Kt/V, üre oluşum hızı ve residüel renal fonksiyonu beraberce değerlendirir. + Residüel renal fonksiyon varsa 24-48 saat idrar toplanarak, renal üre klirensi Kt/V’ ye ilave edilir. + Haftada 3 seans HD için hedeflenen Kt/V oranı en az 1,2 olmalıdır. + Kt/V oranını arttırmak için; – Haftalık seans sayısını, – Diyaliz seansı süresini, – Diyalizör büyüklüğünü – Diyalizör KoA’sını (üre klirensini) – Kan akımını arttırmak gerekir.
Kt/V Hesaplanması:
+ Daugirdas formülü:
Kt/V= -log(Upost/Upre-0,008t)+(4-3,5Upost/Upre) x (Wpre-Wpost)/Wpost
Upost= HD sonrası üre Upre= HD öncesi üre Wpost= HD sonrası ağırlık Wpre= HD öncesi ağırlık t= HD süresi Üre Azalma Oranı (URR): URR= (Upre-Upost/Upre) x 100 min URR > %65 hedef URR > % 70 olmalıdır.
Diyaliz yeterliliği için yapılan kinetik hesaplamalarda Üre ve Kreatinin gibi küçük molekül ağırlıklı üremik toksinler esas alınmaktadır. Bu nedenle bu yöntemler birçok üremik komplikasyonda rolü olan orta ve büyük molekül ağırlıklı üremik toksinlerin temizlenme yeterliliği konusunda bilgi vermezler. – Kt/V – Kreatinin Klirensi
Solüt Klirensi: + Genelde üre klirensi kullanılır.
Hesaplanmasında; – Üre kinetiği modeli – Üre azalma oranı (URR) – Kt/V hesaplanması yapılabilir.
Üre Kinetiği Modeli:
+ Üre oluşumunu ve temizlenmesini ortaklaşa inceleyen modeldir. Solüt klirensi ve beslenmeyi içine alıp orantılar. + Klasik üre kinetik modeli, iki HD seansı boyunca topladığı verileri, bir sonraki seans sırasında üre klirens hızını ve seans aralarında üre oluşum hızını hesaplamakta kullanılır. + Üre kinetik modeli, diyaliz dozunu ayarlamak için hangi parametrelerin değişeceğini hesaplar. + Doğru kan örneklemesi çok önemlidir. Resirkülasyon ihtimali gözardı edilmemelidir. + Kt/V, fraksiyonel üre klirensini ölçen,birimsiz, sayısal bir orandır. Üre klirensi ölçümü için en iyi yöntemdir.